Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

És infinit el nombre d’estúpids?

mirollull | 24 Gener, 2006 20:20

Carlo M. Cipolla escrigué que dir que el nombre d’estúpids és infinit, com afirmen els autors de l’Antic Testament, és una exageració poètica, per la senzilla raó que si el nombre de persones vives és finit, el de persones estúpides no pot ser infinit.

I no tots, afegesc, tenim el mateix grau d’estupidesa. Uns som manco estúpids que altres, encara que una part notable ho és d’una manera molt rellevant i també hi ha un grup que ho és en grau superlatiu.

Dels rellevants i dels superlatius se’n poden trobar fàcilment exemplars paradigmàtics entre aquells que es consideren “persones humanes” –solemne beneitura per referir-se a l’espècie humana–, ja que tenen tendència a comparèixer en escenaris públics “políticament correctes”.

Ara s’ha reeditat un llibre de recomanable lectura: Allegro ma non troppo, de Carlo M. Cipolla (1922-2000). Barcelona, Crítica – Biblioteca de Bolsillo, 2005, que comprèn dues parts, El papel de las especias (y de la pimienta en particular) en el desarrollo económico de la Edad Media i Las Leyes fundamentales de la estupidez humana.

En la tapa posterior del llibre s’indica que aquestes lleis «demuestran cuán abundante es el número de estúpidos que nos rodean y cuán grande su poder», i planteja: «lo que hemos leído ¿era sólo una inocente parodia o hay que tomarlo como una advertencia acerca de la deshumanización y vaciedad de mucho de lo que se enseña en nuestras universidades e instituciones académicas?».

M’inclin per la segona proposició.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb