Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Pans i peixos a la Seu

mirollull | 19 Agost, 2004 19:22

No és la primera vegada que es desvesteix un sant per vestir-ne un altre. Ni que es modifiquen, es completen o "s'actualitzen" instal·lacions o parts substancials o accessòries del culte religiós en temples i capelles; i, de fet, no sempre amb encert i bon gust. Normalment, els retocs i els afegitons successius no han fet més que subvertir el sentit estructural i estètic de les construccions originals. No és difícil constatar que els temples on més se té la sensació de serenitat i pau són aquells que millor conserven el seu estat primigeni. ¿S'està produint ara una d'aquestes "intervencions" innecessàries, i segurament també inoportunes i impertinents?
Com es pot suposar, em refereix a la remodelació total de la capella de Sant Pere de la Seu de Palma. No discuteix en aquest moment la pretesa qualitat artística de l'obra: unes simples fotos -d'altra banda no molt afavoridores- no basten per fer-ho. Simplement em pareix que el lloc escollit no és l'adequat per fer aquest muntatge; només això ja em sembla un acte transgressiu.
Hi ha hagut altres rellevants artistes moderns que han fet bones aportacions a l'art religiós, però ho han fet a llocs de nova planta, en el quals arquitectura i obra queden conjuntades.
Altres consideracions mereix el dispendi que suposa la "dita genial intervenció". Els promotors supòs que al·legaran que Déu mereix que se li reti aquest homenatge. Se sol usar la inscripció A.M.D.G. (Ad majorem Dei gloriam), que pens consideren ara convenient. Jo més aviat crec que, en aquest cas, s'hauria d'aplicar A.M.B.G. (Ad majorem Barcelonis gloriam) o, si voleu, A.M.B.R. (Ad majorem Barcelonis remunerationem).
I per ventura, per acabar aquesta nota, valgui la pena recordar que en l'Evangeli es conte que quan es retreu que, podent dedicar-lo als pobres, es tudi el valor d'un preciós perfum amb què una dona ungeix Jesús, aquest diu: "Deixa-la! Ella ha guardat aquest perfum per al temps de la meva sepultura. De pobres, en teniu sempre amb vosaltres, però a mi, no sempre em tindreu." (J.12-7,8)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb