Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

El Purgatori, en rebaixes per liquidació total

mirollull | 14 Octubre, 2006 12:21

A l’article Els llimbs i el riu Jordà vaig dir que parlaria del cel. Potser primer convengui referir-me al Purgatori, on les ànimes d’aquells que han mort en gràcia però que els falta el repàs d’una netejada total passen pel foc purificador el temps necessari per quedar impol·luts.

En aquest punt convé fer l’observació

Estampa de 1940
Privilegi singular carmelità
Xilografia. Col·lecció Guasp.

–així ho ensenya l’orde carmelitana- que aquells que han estat investits de l’escapulari de Nostra Senyora del Carme i que el duen en el moment de morir, com a molt, passaran sis dies en el Purgatori: el primer dissabte següent a la mort terrenal seran alliberats i transportats al cel.

 

Que el primer dissabte es compte amb el calendari gregorià, ho don per fet. En canvi, se’m presenta una qüestió per aclarir: ¿existeix el Purgatori?

Les referències que es troben en els llibres sagrats Testaments Antic i Nou són poques i sibil·lines. La referència més aproximada és a 2n Macabeus 12,41-46, i, precisament per aquesta suposada al·lusió al Purgatori, Luter va decidir, en el segle XVI, la falsedat d’aquest llibre de la Bíblia, que feu llevar de les edicions vàlides.

A la Bíblia catalana, traducció interconfesional (supòs que no apte per als seguidors de Luter) hi figuren els dos llibres dels Macabeus. Tanmateix, el versicle que diu: “Per això [Judes Macabeu, després d’una batalla] va fer el sacrifici d’expiació pels morts, perquè fossin alliberats del pecat”, no és cap demostració clara de l’existència del Purgatori, una existència que la pròpia Església Catòlica Apostòlica i Romana no tan sols ja no s’atreveix a afirmar sinó que més aviat dóna a entendre que sí però no.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb