Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Cant gregorià i bel clerical

mirollull | 12 Juny, 2006 09:58

He llegit que en el capítol catedralici de Mallorca hi ha desacord i consternació per la pretensió de mossèn Pere Llabrés d’eliminar el cant gregorià a les celebracions litúrgiques.

¿Què voleu que vos digui?, partitura gregoriana no sé com pot suprimir l’ús del cant gregorià. ¿Encara, excepte a Silos i qualque altre lloc privilegiat, existeix el cant gregorià?

No record que en Pere Llabrés fos del grup que apreníem i cantàvem gregorià, ni que fos de l’Escola Cantorum, pero sí és ben segur que sap quina és la importància musical del cant gregorià, l’harmonia, cadència i matisació que requereix; i supòs, també, que avui en dia no queda gaire ningú que el sàpiga cantar: uns perquè mai n’han sabut (com a molt arribaven a ‘desentonar’ un bel clerical) i altres perquè ja no n’han après. El cant gregorià és un cant en llatí i aquest, el llatí, ja no figura en el programa d’ensenyament eclesiàstic.

¿Necessita, per tant, fer res mossèn Llabrés per eliminar-lo? Altrament, potser vol evitar una salmòdia que no és més que un belar arrossegat i desafinat, en què sovint es convertia la interpretació de les notes quadrades en un tetragrama.

Per cert, bellíssims llibres de partitures dibuixades a mà en fulls de pergamí han estat desmembrats per fer pantalles de làmpades de peu.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb