Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Successió Miró, S.L.

mirollull | 10 Agost, 2005 22:02

Ara, temps després d’haver-se publicat, el diari Ultima Hora diu que la família Miró exigirà a l’IVAM que retiri el catàleg –o llibre– Homenaje a Artistas «donde se muestra una colección de vestidos que Ágata Ruiz de la Prada elaboró a partir de obras originales del pintor».

El diari, en un entrefilet, també escriu «que la Successió, en diversas ocasiones, ha mostrado su disconformidad con determinados usos de la obra del artista (por ejemplo, la utilización política) y siempre se ha comprometido en su interés para salvaguardar el espíritu del legado mironiano».

Quant a la utilització política, no sé a què es refereix, però a mi no m’ha agradat mai veure fotografies del Consell de Ministres amb quadres d’En Miró a les parets: ho trob un despropòsit ètic.

En canvi, sí sé que la Successió Miró, S.L. dedica una especial atenció a la vigilància i recaptació dels drets d’autor del legat mironià i que cuida de la correcta reproducció de les seves imatges, avalada amb l’adequat “copyrigth”, en rajoles, plats, tasses i camisetes.

¿Què en pensaria, avui, el pintor de tot això? L’any 1977, quan ja s’havia inaugurat a Barcelona la Fundació Miró(1), en uns diàlegs, Georges Raillard(2) li pregunta: «¿Sus nietos no se ofenden de que todo vaya a parar a un museo? Se oye hablar tanto en estos tiempos de una herencia infernal, miles de millones, inventarios, disputas, abogados, eso es lo que se lee en la primera plana de los periódicos detrás del nombre de Picasso...» I aquesta és la resposta: «No. Lo comprenden muy bien. Y más porque gracias a eso puede llegar a gran número de personas. Y además estoy persuadido de que se va hacia un futuro social que no permitirá a los particulares guardar cosas de este tipo. Por eso preferí el gesto voluntario de ofrecer mi obra a mi país.»

---------

(1) Miró dotà inicialment el fons, que després incrementà fins a unes 10.000 peces, amb 188 pintures, 145 escultures, 9 obres tèxtils, l’obra gràfica completa i uns 5.000 dibuixos.
(2) Conversaciones con Miró , Barcelona, 1978, traducció de l’original Ceci est la couleur de mes rêves , París, 1977.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb