Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

La desolació del Japó i l'estàtua de sal

mirollull | 16 Març, 2011 00:05

En el primer llibre de la Torà, el Gènesi (Cap 18 i 19), Jahvè diu a Abraham que ha de destruir Sodoma i Gomorra.

L’estàtua de sal
Doré. La mujer de Lot, estatua de sal

23 Abraham s'acostà [a Jahvè] i digué: «¿De debò que exterminareu el just amb el pecador? 24 Potser hi ha una cinquantena de justos a la població. Tanmateix els voleu exterminar? ¿No perdonaríeu la població en gràcia dels cinquanta justos que hi ha? 25 Lluny de vós, de fer una cosa semblant, de fer morir el just amb el pecador! El just s'equipararia, així, al pecador! Lluny de vós! ¿El qui judica tota la terra no farà justícia?» 26 Jahvè respongué: «Si trobo a Sodoma cinquanta justos a la població, la perdonaré tota en gràcia d'ells». 27 Abraham tornà a dir: «Ja sóc ben atrevit de parlar al meu Senyor, jo que sóc pols i cendra. 28 Però potser n'hi mancaran cinc, als cinquanta justos. ¿Per cinc exterminareu tota la població?» Ell respongué: «Si n'hi trobo quaranta-cinc, no l'exterminaré».

Abraham va mantenir un regateig amb Jahvè i aquest, cedint, cedint, va arribar a conformar-se amb deu justos.
Entretant, dos homes arribaren a la ciutat i Lot els acollí per passar la nit.

4 No s'havien encara retirat a descansar, que els homes de la població, la gent de Sodoma, dels joves als vells, tot el poble sense excepció, assetjaren la casa. 5 Cridaren Lot i li digueren: «¿On són els homes que han vingut aquest vespre a casa teva? Treu-nos-els perquè n'abusem». 6 Lot [pens que era un home just] que va sortir a trobar-los a l'entrada i, tancant la porta darrera seu, 7 els digué: «Per favor, germans meus, no feu aquesta maldat! 8 Escolteu: tinc dues filles que encara no han conegut home. Us les duré perquè els feu el que us sembli; però no em feu res a aquests homes, que per això han vingut a l'ombra de casa meva».

Els homes (que eren dos àngels), tot i amb això, salvaren Lot dels agressors.

15 A trenc d'alba, els àngels van instar Lot: «Alça't, pren la teva muller i les teves dues filles que són aquí, no fos cas que morissis per la maldat de la ciutat». 16 I com que ell ronsejava, els homes el prengueren de la mà, així com també la seva muller i les seves filles, per compassió de Jahvè envers ell, el feren sortir i el deixaren fora de la ciutat.

La narració del Gènesi s’estén una mica més, i també diu:

23 El sol sortia damunt la terra, i Lot arribava a Segor, 24 quan Jahvè féu ploure sobre Sodoma i Gomorra sofre i foc que venien de Jahvè des del cel. 25 I va destruir aquestes ciutats i tota la plana amb tots els habitants de les ciutats i les plantes de la terra. 26 La dona de Lot va mirar enrera i es va convertir en una estàtua de sal.

Vull pensar que lo que ara ha passat i està passant en el Japó no és un càstig diví. Si amb Sodoma i Gomorra Javhè se conformà amb deu justos, segur que al Japó –no de bades hi va esser sant Ignaci de Loyola–, de justos n’hi ha d’haver bastants més. D’altra banda, les cròniques hebraiques ja són de fa molts d’anys. I, endemés, la llei mosaica va ser perfeccionada al principi de la nostra era.

Fujitsuka. Abans i després

I en el Nou Testament, concretament a l’evangeli de Lluc (Cap 12), ha quedat escrit:

4 Amics meus, vos dic que no tingueu por dels qui maten el cos, i després ja no poden fer-vos mal. 5 Jo us indicaré de qui heu de tenir por: n'heu de tenir d'aquell que, després de prendre la vida, té encara poder de tirar a l'infern. D'aquest sí, que n'heu de tenir por, vos ho assegur. 6 ¿No venen cinc ocells per pocs diners? Doncs, Déu no n'oblida ni un. 7 És més; fins i tot vos té comptats cada un dels cabells. No tingueu por: vosaltres valeu més que tots els ocells junts.

Sé que no és correcte llegir els llibres sagrats sense deixar-se guiar per la patrística i la doctrina eclesiàstica –per qualque cosa les edicions duen anotacions, comentaris i advertències– , així i tot, preferesc una dosi de lliure pensament i el pensament lliure.


Coda: ¿Pot tenir qualque relació l’estàtua de sal amb l’amenaça nuclear?

Comentaris

Ajudes enganyoses

Pep Maria | 16/03/2011, 00:15

Les aus de rapinya ja han començat a llençar peticions d'ajuda pel Japó amb la intenció d'omplir els caixons negres propis. ¡¡¡Hi ha que prendre precaucions!!!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb