Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Rodríguez Zapatero i la lingüística

mirollull | 08 Desembre, 2005 23:51

No hi ha com ser conseqüents i reconèixer els resultats de l’aplicació de normes i directrius.

Una bona mostra la tenim en la progressiva millora de l’evolució dels sistemes educatius. Els successius ministeris s’han esforçat i s’esforcen per simplificar i fer accessible a tots els ciutadans una cultura clara i senzilla, i fer que els estudiants no s’hagin de rompre el cap amb assignatures innecessàries. Qualsevol informació i l’exposició dels assumptes han d’estar a l’abast de tothom: és una bajanada emprar paraules envitricollades, cosa que sols demostra l’ànsia pretensiosa d’obtenir el reconeixement de lletrut de qui les diu.

I endemés el llenguatge ha de ser cortès i polit –el govern espanyol dedica una clara atenció a la lingüística– i ningú s’ha se sentir ofès per una paraula, sigui ‘nació’ o ‘disminuït’; si es necessari es canvia una paraula per una altra o se li poleix el significat.

El senyor Zapatero i tota la tropa política de la seva edat cap avall, ho tenen ben clar, i és que ells ja han passat per aquest ensenyament especialitzat i selectiu.

Ara mateix, amb bon seny, també volen que qualsevol pugui entendre les indicacions dels medicaments i crec que fins i tot diuen que la gent no sap que vol dir prospecte, i molt manco paraules com nebulització, dosificació, posologia i altres, que s’han de substituir per unes més intel·ligibles.

Si hem llevat assignatures inútils com el llatí, és ben natural que no s’entengui el sentit de paraules complicades. Un exemple podria ser el nom hipopòtam, que ve del llatí ‘hippopotamus’, i que es podria canviar pel seu significat original de ‘cavall de riu’, format per ‘hippós’ = cavall i ‘potamós’ = riu, dues paraules que molts no sabran si venen del llatí, del xinès o d’on.

Comentaris

Hipopòtam no ve del llatí

Pau | 06/03/2006, 11:20

...sino del grec.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb