Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

El ‘principi de la distinció’ entre civils i militars

mirollull | 10 Gener, 2009 23:31

Fa poc vaig llegir que els historiadors Pau Cateura, Josep López i Antoni Ferrer qualifiquen de drama humà l’entrada del Rei En Jaume amb les seves tropes a la Ciutat de Mayurka. Es refereixen a la invasió o conquista ocorreguda l’any 1229.

En aquells temps, fa prop de vuit segles, la gent era molt bèstia. Avui hagués estat un drama humanitari, que així se denominen ara els actes bèl·lics similars.

Potser, aquest adjectiu humanitari avui s’empra amb molta de lleugeresa i poca precisió, però s’utilitza en la premsa i la televisió per pa i per sal: crisi humanitària, desastre humanitari, fugida humanitària, bombardeig humanitari... i així, tant com vulgueu.

Fins ara havia cregut que es correcte dir ajuda humanitària, mai, tanmateix, matança humanitària; a no ser que la matança tengui l’objectiu ben intencionat que la gent deixi de patir passant a millor vida.

Objectiu militar” width=
Exemple d’objectiu militar

La confusió semàntica de la paraula humanitari, a la fi, ja no serà possible; ho ha deixat ben clar la ministra de l’esmòquing sense corbatí. D’humanitari, sols es podrà denominar un atac que seleccioni adequadament l’objectiu. Segons la premsa, la ministra ha dit que «en les noves “Reales Ordenanzas” s’inclourà el principi de la “distinció”, que obliga a diferenciar entre combatents i no combatents, entre objectius militars i instal·lacions civils»./p>

Ho voleu més clar? Així seran de veres humanitàries les accions bèl·liques. Primer es farà la separació i delimitació de militars i civils (ho podria fer l’ONU o una ONG creada ad hoc) i després, vinga míssils, tancs i fusells metralladors! Ara comprenc perquè un altre ministre recomana als desocupats que s’allistin en l’exèrcit: es podria rebaixar la fatídica xifra que creix per damunt dels tres milions i la ministra disposaria de més efectius per atendre els compromisos d’incrementar l’ajuda militar a països en guerra. Endemés, faran falta soldats per donar-los la medalla al valor quan els vagin a enterrar, perquè ells seran l'objectiu humanitari autoritzat.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb