Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Son Dureta, no i sí; Son Espases, ja

mirollull | 02 Agost, 2007 17:17

L’excusa per empantanegar la realització de l’Hospital de Son Espases no pot ser l’arqueologia; aquesta, contràriament, seria un motiu de llustre per l’edificació. Una vitrina, ben il·luminada, amb unes àmfores i unes quantes pedres velles, quedaria molt vistosa. ¿O, precisament, és això que vol evitar el president del Govern Balear, no fos cosa que diguessin que ho ha copiat del PP?

Bé, ara fora bromes. ¿La sanitat pública mallorquina necessita un nou hospital? ¿I si el necessita ha de ser precisament prop de La Real, un recinte religiós, del qual les quatre parets y pedres originals no trastocades de l’històric monestir també cabrien en una vitrina reliquiari?

La dècada dels cinquanta del segle passat l’Illa tenia uns 350.000 habitants quan s’inaugurà Son Dureta, al qual, l’any 1987 amb 200.000 habitants més, li havien crescut varies ampliacions mal forjades.

I mentre la població mallorquina seguia creixent més que la mitjana nacional, l’any 1989 es decidí la construcció d’un segon hospital. El 1996 –la població passava dels 600.000 habitants– se’n començà la construcció i en inaugurar-se, 2001, la població s’havia duplicat en relació a la de la inauguració de Son Dureta.

Ara, mentrestant es discuteix qui n’ha de treure benefici de la nova construcció d’un hospital i de la reforma o demolició de Son Dureta, la població ja és de 800.000 habitants. I tenim Son Dureta, Son Llàtzer, Manacor i Inca. Son Llàtzer, en modificació interior per ampliar llocs de consulta i atenció mèdica; Manacor i Inca en estat accessori; i Son Dureta, envellint i desatès per liquidació.

Refer ara Son Dureta pot ser una solució molt bona per, durant el temps de les obres, reduir notablement la seva capacitat d’acció i perquè els malalts es puguin divertir amb el trull de les obres, i menjar pols, impureses i bactèries; també per comptar amb un camp d’estudi d’infeccions.

Potser no sigui prudent ni tocar ni prescindir de Son Dureta, i pareix lògic construir, com més aviat millor, Son Espases. En poder posar en funcionament Son Espases, la població illenca haurà arribat a 850.000 o 900.000 habitants, i el nou espai ja resultaria insuficient. I com que Son Dureta, anys i anys, hauria seguit deteriorant-se, convendria ja tenir el plànols per refer de nova planta el primer hospital i posar-ne la primera pedra. Donat el creixement demogràfic autònom, el degut a la immigració autoctonomitzada i la seva descendència, el del mestissatge, i el de la nova i constant aportació exterior, la població podrà sobrepassar el milió d’ànimes i els recursos sanitaris tornar quedar curts. L’any 2050, amb la tendència previsible de creixement, Mallorca pot arribar a tenir de 2 a 3 milions d’habitants.

Els hospitals –consultes, quiròfans, màquines de diagnòstic, rehabilitació, hostatge, manteniment, servicis complementaris, etc. etc.– necessiten, per càpita, un espai definible i mínim, per al qual, per poc que l’atenció hospitalària no els importi als politicastres més enllà de la propaganda electoral, de l’enfrontament partidista i dels beneficis col·laterals propis i per a parents i amics, no podem prendre com a mostra la menor necessitat d'ampliació dels cementiris. En els hospitals, descartats i superats el del camp de concentració de Ravensbrück i similars, encara no és pot recórrer a la regulació numèrica per incineració.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb