Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Els laringectomitzats: una 'bona' explicació.

mirollull | 22 Juny, 2007 01:00

Els diaris tenen especialistes per tractar les variades informacions. Fa uns dies, El Mundo/El Día de Baleares va donar, a cinc columnes, la notícia d'un conveni entre l'Associació Espanyola contra el Càncer (junta de Balears) i l'IB-Salut per atendre els laringectomitzats.

Jo creia conèixer què és i con funciona la laringe, i també què passa quan a una persona li han de retallar part del mecanisme anatòmic que es manifesta amb la nou del coll o li han d'extirpar completament.

Sobre aquest assumpte, el redactor de la notícia, un tal J.R.R., en setze línies d'uns 5 cm de llargària seguides i algunes aïllades, dóna unes explicacions tan precises y clares que o he de canviar tot quan sabia d'això o he d'afirmar que el saberut redactor ha aconseguit, amb el mínim espai, escriure el màxim de disbarats.

Comença dient que els laringetomitzats han de parlar y respirar per una cànula que comunica la seva laringe (a l'altura del coll) amb l'exterior. Aquesta afirmació deixarà amb la boca badada tots els oto-rino-laringòlegs, els logopedes, els foniatres i tots els traqueotomitzats, que, precisament, han de respirar pel forat fet en el coll perquè tot el conjunt laringi se n'ha anat en orris. Quant a parlar per la cànula, els fabricants de pròtesis li agrairan l'invent, i també perquè aquest tub (pel lògic increment de vendes) s'hagi d'utilitzar de per vida. També diu que els laringectomitzats han de parlar amb moltes de dificultats i tapant el forat. No, no és així: els laringectomitzats, en gran part, poden parlar bastant bé, bé o molt bé, per fer-ho sols necessiten un aprenentatge ben orientat per logopedes o foniatres. I res de tapar el forat: tapant el forat sols deixen de poder respirar.

Laringectomia
Abans i després de la laringectomia total

Diu, encara, més dois el tal J.R.R però amb la mostra ja n'hi ha prou. ¡I pensar que tot hagués quedat bé si no hagués volgut 'millorar' la informació donada per l'AECC


Nota: En casos especials s'ha de parlar tapant el forat per desviar l'aire dels pulmons a l'esòfag. Ho explic a Año II - La prótesis fonatoria.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb