Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

La Justícia, sense ulls

mirollull | 12 Novembre, 2006 00:33

Sempre m'ha intrigat que se representi la Justícia amb els ulls tapats. Diuen que és perquè la justícia ha de ser cega en la resolució dels litigis, i no ha de tombar la balança amb intencions partidistes que desviïn la baixada de l'espasa de la sentència.

Jo no m'ho crec. Pens que si li embenen els ulls és perquè no vegi les trampes que li fan en els plats de la balança o a les peses. En les balances de plat, que són les que es veuen en les representacions de Dona Justícia, hi ha dues maneres senzilles d'enganyar: una, aferrar davall del plat per a la mercaderia un bocinet de ferro o de plom; l'altra, raspar el cul de les peses per llevar-les una mica de ferro de llautó. I amb els ulls tapats, tampoc no pot veure les osques que li han fet a l'espasa perquè talli malament.

B. Maura. Burí
B. Maura
Pòlissa de Classe 12.ª
1903. Burí.

De tota manera, això de la justícia cegada no ha estat sempre així. En una pòlissa de l'any 1903, Bartomeu Maura gravà la justícia amb els ulls destapats i la mirada desperta. Això, no obstant, degué durar poc temps.

Ara, la justícia amb prou feines pot intentar aclarir-se dins l'embull legislatiu, i, més a més, el poder executiu li posa una bona bena, i no perquè no hi vegi sinó perquè no vegem que li han tret els ulls. I és que el poder executiu, al cap i a la fi polític, no aguanta que li toquin a zafarranxo de neteja, i, per a major INRI, que sigui per mor del toc de corneta d'una part rebel del denominat quart poder.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb