Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Franco, PSOE i la resta

mirollull | 21 Gener, 2005 19:57

Escrit a propòsit del comentari de Josep Arnau sobre “Els Ciutat de Palma i un optimista informat"

--------

D’en Franco, qui davall del pal·li estant recol·locà una dinastia per la branca que li convingué i ens deixà el seu representant a la terra a l’ombra del genet matamoros, el qual ha anat canviant –com fan o feien els celebrants- el color del tern d’acord amb el calendari litúrgic, més o manco és evident, si bé, no totalment aclarida, la història.

Del PSOE encara hi ha molt per parlar i per esperar veure si en colar el llot quedarà en el sedàs qualque cosa aprofitable.

Però, això que jo veig així ¿per què és així? En el fons, per una raó molt senzilla subjacent a l’espectacle retòric i estrafolari.

Si un dictador s’aguanta tants d’anys no és per l’establiment d’un estat policíac, que no és més que una ajuda. És perquè una bona majoria dels paisans fa negocis o viu tranquil·lament. Un exemple: l’oligarquia bancària i industrial biscaïna, nodrida per capital i subvencions espanyoles. Altres: un exèrcit nombrós, en actiu o en reserva, els integrants del qual poden compartir la seva funció amb activitats a l’empresa pública o privada; una populosa i reverencial legió clerical i conventual; la quantitat de camises blaves que obtenen prebendes o la inclusió a distints escalafons, que han d’agrair la generositat de què són objecte i oblidar que s’hagi deixat afusellar el seu líder; la preferència i consideració que frueixen els caballeros mutilados, del bàndol nacional, clar. Els rojos no eren més que rojos, i havien d’estar ben contents si se’ls deixava viure.

Ara, pensem què va passar quan morí l’home que per diví designi, en el Pardo, firmava decrets i sentències capitals. Qui més qui manco posà el cabal en lloc segur, comprà camises noves d’un altre color que les del cara al sol, i anà al sastre a fer-se tallar jaquetes a la nova moda. I comanaren gomets amb sigles varies per constituir grups que es poguessin repartir la democràcia orgànica . I de l’Espanya invertebrada d’Ortega, n’han fet l’Espanya clivellada.

I l’Espanya clivellada té tants, sinó més, de panxacontents que la dictadura. I ha hagut de comprar barrets a balquena, que cada dia –buits o plens- hi ha més caps.

Per tant, Franco, PSOE o la resta ¿què té més? Lo important és que ens creguem això de la democràcia, pasturem com a xotets, i ens pensem que tot s’arregla votant i deixant que els que s’han repartit les llistes facin la seva i ho destrossin tot fent i desfent per enfonsar-se uns als altres.

Comentaris

Re: Franco, PSOE i la resta

JosepArnau | 23/01/2005, 18:03

Quan veus que entre uns (PP) i d'altres (PSOE) hi ha tant poca diferència, que sovint les diuen tant grosses que et recorden temps pretèrits (en Sisquet), la cosa és ben preocupant. No és el mateix ser demòcrata que viure en democràcia, dos conceptes que sovint els espanyols, de dretes i d'esquerres confonen.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb