Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

El Cel (II), la porta

mirollull | 07 Novembre, 2006 23:06

Doré. Estampa del cel
Gustav Doré
Reproducció fotomecànica d'una xilografia
Edimat Libros, S.A. 2002

La bona doneta, resant la lletania (quan el llatí, que ara vol reposar Benet XVI, era d’ús normal en la pràctica religiosa), per ventura per inspiració divina, va convertir la Porta del Cel, o sigui, Janua Coeli, en “ja no-hi-ha celi”.

I pareix que tenia tota la raó. El cel i també l’infern, al manco com ens ho havien contat, no existeixen. Ja ho va anticipar Joan Pau II i en el Vaticà continuen la comprovació per declarar oficialment la decisió convenient.

La cosa, tanmateix, pot resultar ben complicada. Les al·lusions i fins i tot clarícies i mencions que trobam a la Bíblia, des del Gènesi fins a l’Apocalipsi, són nombroses i contundents.

Encara que sempre amb una certa ambivalència, com a firmament i com a paradís o glòria, es diu que del cel se’n pot venir i s’hi pot anar.

La Bíblia catalana aclareix en una de les anotacions que el cel és el lloc d’estada dels àngels i Déu.

En el Gènesi (28,17) es conta que Jacob veu la casa de Déu i la porta del cel. En el Siràcida [Eclesiàstic] (44,16) s’afirma: Henoc va plaure al Senyor i fou traslladat al cel. I després d’això, vaig veure una porta oberta en el cel... queda escrit en l’Apocalipsi (4,1).

És àmplia l’apologia i l’exegesi que parla del cel i no sempre com una entelèquia difusa i incomprensible per a la nostra carn mortal. La resurrecció de la carn, la carn d’un cos gloriós que es retroba amb l’ànima que ha vengut ensenyant l’església, ara ja queda en dubte i potser no manca molt perquè el Vaticà declari solemne i definitivament, que el cel no és més que una invenció humana.

Al cap i a la fi, com allò de la fe del carboner, en la senzillesa hi serà la veritat. I la revelació, en la lletania de la Mare de Déu, es manifestà a la bona doneta: Ja no hi ha cel.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb