Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

El Cel (I), introducció al paradís

mirollull | 02 Novembre, 2006 12:42

Año cristiano
Año
cristiano
1854

Avui, precisament, és el dia que l’església commemora els Feels Difunts. El costum popular, tanmateix, és recordar els morts i organitzar el festival (o carnaval) de la mort el dia abans, el de Tots Sants, cosa que pareix bastant coherent. L’exegesi religiosa només fa una matització entre els “Sants” (els benaventurats) i els Feels Difunts. Els primers són els feels difunts que ja frueixen de la visió divina: són l’església triomfant; els segons són tant els feels difunts de l’església triomfant com els feels difunts de l’església pacient, el feels que encara s’estan purificant en el purgaori. ¿No hagués estat més lògic que el segon dia només es dedicàs als feels difunts pacients? ¿o que no existís la primera commemoració, la de Tots Sants, ja que formen part de la congregació celebrada el segon dia?

La precedent reflexió és aplicable mentres s’admeti l’existència del purgatori; quan l’església deixi clar que el purgatori no existeix podrà suprimir el dia dels Feels Difunts i, com a molt, deixar la commemoració de Tots Sants.

Els evangelis conten que Jesús fou crucificat entre dos bandolers, dos criminals o dos lladres. L’evangelista Lluc explica que un dels criminals penjats injuriava Jesús (no aclareix si el de l’esquerra o el de la dreta), però l’altre el renyà:

-¿Tu tampoc no tens temor de Déu, tu que sofreixes la mateixa pena? I nosaltres la sofrim justament, perquè rebem el que mereixen els nostres actes, però aquest no ha fet res de mal.
I deia:
-Jesús, recorda´t de mi quan arribis al teu Regne.
Jesús li digué:
-T´ho assegur: avui seràs amb mi al paradís.
(Lc 23,40-43)

Aquest passatge evangèlic (modèlic diàleg entre ajusticiats moribunds) ve a confirmar que no tots els criminals arrepentits necessiten la purificació prèvia per entrar al cel, o que Jesús, això del purgatori (la seva existència) tampoc ho tenia del tot clar.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb