Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

L’Índia i l’humanitari sisme submarí

mirollull | 29 Desembre, 2004 12:48

Quan el pòrtic amb balustrada que ara dóna al carrer dels Montcades mirava per l’entrada de “La Salle” al carrer de la Concepció folràvem de blau l’aritmètica, la història, la gramàtica... i el Valentín o el niño bien educado. La gramàtica ens ensenyava d’entendre i expressar correctament les oracions; el Valentín, a més d’utilitzar la gorra, el capell i els guants, unes formes útils perquè la convivència no fos una fregada estrident; i aconseguíem dir allò que volíem amb conceptes bastant ajustats i d’una manera correcta.

Després, gràcies a la inèrcia que les coses tenen per empitjorar, abandonada la sintaxi, la prosòdia, la retòrica i l’ortografia, i que en Valentí qui sap on és?, s’han inventat unes guies actualitzades. Són els llibres d’estil de les empreses editores de papers de notícies.

Uns llibres que ningú deu tenir temps de llegir o que, senzillament, no serveixen per a molt. Els titulars de les notícies ens mostren la degradació i l’empobriment expressiu dels redactors; i en els paràgrafs hi trobam la confirmació definitiva. L’ús del verb “caure”, n’és una bona prova; si hi hagués tantes caigudes de persones, grups i bandes no hi hauria esparadrap, gassa ni tintura de iode a bastament per curar ferides.

Però el “caure” rai, és molt més impropi i inadmissible el mal ús de l'adjectiu “humanitari”. ¿Quantes vegades no hem sentit o llegit una crisi humanitària , un desastre humanitari i, fins i tot, una guerra humanitària? Aquests dies es repeteix a voler, i per acabar-ho d’arreglar, han afegit que una zona de costa, per no tenir la protecció natural d’illes, havia estat la privilegiada en rebre directament el sisme submarí.

La Divina Comèdia

Veient les esgarrifoses imatges d’unes onades que en poques hores superen de molt les destruccions organitzades per l’home, un ha de pensar si té res d’humanitari qualsevol esdeveniment natural catastròfic.

El diccionari que tenc a mà, diu: “humanitari –ària, adj Que s’interessa pel bé de la humanitat”.

Des d’un altre caire, que no és el meu, ¿les crisis, les guerres i els desastres humans poden ser humanitaris? ¿Responen a qualque designi incomprensible superior per regular i salvaguardar la humanitat? D’acord amb el comentari exegètic que fa del diluvi la Bíblia que tenc a mà, hauríem de pensar que sí; diu: «El llibre de Gènesi (Gn 6-9) narra una inundació que va afectar la humanitat sencera i de la qual només se salvaren Noè i la seva família dins l’arca. [...] La intenció del relat bíblic apareix clarament: Déu vol una humanitat renovada on no arreli el mal.»

Sols afegiré que s’han turmentat i cremat cossos per salvar llurs almes.

Comentaris

Sonami

Pep Torro | 29/12/2004, 15:22

Als 14m. del seisme, els observatoris sismics ja se n'avian adonat, i es preveia un sonami. Als 55m. el sonami ja estava confirmat. Si els aguesin avisats, disposaven de 4h per colocarse a llocs segurs. ¿Perque no els avisaren?

sonami

armand | 18/01/2005, 07:13

els elefants van marxar muntanya cap a dalt haguessin pogut seguir els elefants
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb