Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Sense bandera, tu no ets Mallorca

mirollull | 28 Agost, 2006 15:20

És una bona idea la de recobrar costums oblidats. Des de fa anys només se solen veure en els balcons algunes banderes amb motiu de fets esportius.

En 1939, “Any de la Victòria”, hi hagué una penjada generalitzada de banderes vermelles i grogues per celebrar allò de “la guerra ha terminado”. Hi havia alegria perquè acabaven les barbaritats de les dues Espanyes i la gent no s’imaginava que ‘el salvador’ s’entronitzàs per tant de temps i que 68 anys després revisquessin les diferències.

Jo ho vaig veure, però no ho record, i això que em contaren que en el balcó del primer pis del cap de cantó de Sant Nicolau bellugava una bandereta adequada a la meva alçada (tenia dos anys).

D’uns anys després, sí, tenc memòria.

Estampa de 1940
Estampa de 1940 amb el monument del
Cerro de los Ángeles. Getafe (Madrid)

A moltes de cases hi havia dues imatges emmarcades: la del Cor de Jesús i la de Franco; i en algunes també una litografia del monument del Cerro de los Ángeles (destruït l’any 1936). També era normal que certs dies s’omplissin els carrers de banderes (moltes amb la imatge del Cor de Jesús en el centre) i de domassos. Tot això, tanmateix, va anar desapareguent, igual que la salutació romana al hissar o abaixar bandera en les escoles i quarters.

Ara, però, es pot retornar a l’esplendor perdut i els carrers, si el poble (“Mallorca ets tu i tu i tu”) respon com mereix la iniciativa, s’ornaran en massa de banderes de quatre barres i castell per obra i gràcia de la presidenta del Consell, que, en el jardí de La Misericòrdia, retrà un sentit homenatge a la bandera de Mallorca (com va fer el senyor Bono a la plaça de Colón de Madrid amb una desmesurada bandera d’Espanya).

Pens que per fer la festa completa no seria de més que, al final de l’acte de La Misericòrdia, tots els presents, alçant el braç amb la mà estesa, diguessin al uníson i ben fort “Salve, princesa, llaor i riquesa”.

Per acabar, un incís. Les banderes i els domassos de l’any 39 i següents, se la va pagar cadascú dels qui les volgueren. Enguany, les que repartirà el Consell les pagam entre tots: no sé si això és “liberté”; que és “fraternité” i “egalité”, ningú ho pot posar en dubte. També és malbarat?

Comentaris

Nacionalista d'Artà

Català de Mallorca | 28/08/2006, 16:05

Molt bones, "CAGA NIUS" aixo de caga nius be de jovencel LIVERAL i antidemocratic... Mira crec que tot està permes i la llivertat d'opinió tambe se te que respactar, peró com que aixó del blocs és un foro que tothom pot expresar la seva jo te dire el seguent: 1- El mallorquins de bon cor ens sentim representants per la bandera de les 4BARRES els forans sensa castell i els de ciutat com tu la tradicional bandera del rei Jaume 2n. 2- Que el CdM crei un impuls de PATREOTISMA de la nostra tradició bandera raça etc...crec que a un món o millor dit a una illa que da cada cop som més d diferents raçes i costums és molt important. 3- crec que és de molt mal gust conparar la nostra bandera TOTALMENT democratica amb la banderes AZULES del GENERAL ja que tu saps ben be que NO te res que veura una cosa amb l'altra fer aquest comantaris nomes pot probocar IRRITACIÓ entre els propis mallorquins no o creus? JO ma sent ARTANENC i MOLT MALLORQUI fins i tot anant més enllà i dels Països Catalans peró crec que cada ú te que velorar lo seu i com és diu cada ú que greni capa ca seva... Selut company i ves més enconta...

company...

jaume | 28/08/2006, 16:29

Català de Mallorca, com independentista hem dol el teu escrit ple de faltes molt greus d´ortografia. I diguem que som un indepe laight, però jo estic d`acord en penjar senyeres mallorquines, tant com si son estelades, per mi és un símbol de llibertat per igual. salut i independència.

bandera enladrillada

SÓCRATES | 28/08/2006, 18:07

Lo mejor sería ue colgasen la bandera de Mallorca que apareció en el jueves dedicado a cemento y arena, una cuatribarrada con ladrillos.

Re: Sense bandera, tu no ets Mallorca

Ja ho saps | 28/08/2006, 19:58

Tienes razón, mirollull. El mismo lema es muy claro: "Sense bandera, tu no ets Mallorca". Ahora para ser mallorquín habrá que ondear banderitas (lo cual no me parecería mal, pero no para ser Mallorca - ¡qué expresión más rara, ser el nombre de una isla! -). Coincido con el comentario de Jaume I, pero no sólo en cuanto a la ortografía, que es lo de menos, sino con su pensamiento en que él bautiza e insulta. Confío en que no sea tan fanático como muestra su comentario.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb