Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Dos alemanys - Günter Grass i Ratzinguer

mirollull | 17 Agost, 2006 23:35

Günter Grass als 17 anys va formar part uns tres mesos de les SS. Ara, a les seves memòries, apunt de publicar-se –¿maniobra publicitària?–, ho conta i s’ha armat un escàndol.

Fins i tot es demana que torni el Nobel. Si el Nobel li donaren per no haver participat en el moviment nazi de salvació i ho amagà perquè li donassin, seria lògic que el tornàs; però no crec que fos aquest el cas.

Segons consta, Grass és el Nobel de Literatura de 1999. L’atorgament del premi, per tant, ¿respon a la qualitat i la importància de la seva obra? Si és així, no pareix normal que hagi de tornar el Nobel i, en conseqüència, la dotació econòmica. Una cosa així sols si li pot ocórrer a gent estrangera.

En el nostre país no filam tan prim. A ningú, que jo sàpiga, se li han negat prebendes ni accés a càrrecs públics o a consells d’administració per indicació governamental o com a compensació política, per haver pertangut al ‘Frente de Juventudes’, a la ‘Falange’, a la ‘Sección Femenina’ o a l’Adoració Nocturna quan Franco anava davall pal·li.

Si algun dels afavorits ha tengut problemes i l’han desposseït de càrrec o d’honor, ha estat per obra –inevitable per molt que fessin– de la justícia, però mai per uns antecedents juvenils o adults. I lo que mai ha passat pel cap de ningú és que s’hagi de tornar una pesseta o un euro. (Sí, ja sé que a Günter Grass, l’assignació econòmica, li han donada i, possiblement, l’hi podem reclamar; i en el cas de la nostra gent sol tractar-se d’apropiació, directa o indirecta, i no havent-hi un dador el reclamant queda indefinit.

Tornant a Günter Gras, ¿invalida la seva obra literari no arriba a tres mesos de vestir l’uniforme de les SS? Ja sé que no em puc comparar ni de lluny amb l’autor d’El Rodaballo, però a mi també m’atragueren al ‘Frente de Juventudes’ i, sense afiliar-me, hi vaig anar vàries vegades en dues o tres setmanes; i no crec que, per això, quedàs tarat. D’altra banda, no sé si en el conclave sabien abans de la ‘fumata’ blanca que Ratzinger havia estat de les joventuts hitlerianes; amb tot i això, quan s’ha divulgat, ¿qualcú a pretès que torni la tiara?

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb