Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

De la Victòria de Samotràcia a Robespierre

mirollull | 31 Juliol, 2006 17:44

Fa temps que m’intriga el significat de l’escultura grega de principi del s ii aC denominada Victòria de Samotràcia. Victoria de SamotraciaÉs una figura de dona alada, d’uns dos metres i mig, en marbre, sobre la proa d’una galera, en marbre de color diferent. A diferència del Discòbol de Miró, un original en bronze del s v aC, conservat en còpia en marbre, no se’n coneix l’autor. I igual que l’Afrodita de Melos, també dita Venus de Milo, escultura en marbre del s ii, també d’autor desconegut, està mutilada, i ambdues foren trobades en sengles petites illes gregues d’extensió similar, que les donen el nom.

Samotràcia era una illa consagrada als Grans Deus. ¿Té, per ventura, qualque relació amb aquest caràcter sagrat que, després d’una funesta navegació, la Victòria recalàs decapitada en aquesta illa? ¿Era una premonició; un signe profètic?

Grècia va establir la democràcia, que es diu que funcionava molt bé, amb el sistema de sufragi –en la qual, convé tenir-ho en compte, no tothom tenia dret a vot–. La Història, però, com sempre passa, es va anar complicant, i va haver d’arribar la Revolució Francesa per tornar dur un poc les coses a solc i reprendre el record i aplicació de les premisses democràtiques gregues. Que ho va fer d’una manera bastant expeditiva i tràgica, és evident; però a França encara tenen república, i la divisa “Llibertat, Igualtat, Fraternitat” l’han perpetuada, almanco, en la filatèlia i –fins la implantació de la fal·làcia de l’Euro– en la numismàtica.

Fos o no fos premonició o profecia l’aparició de la Victòria de Samotràcia, hem de reconèixer que la humanitat només sap resoldre –o intentar resoldre– determinades crisis o situacions conflictives amb l'instrument de fi mecanisme inventat pel doctor Guillotin o d’altres més rudimentaris o mes sofisticats, i, en molts de casos més generosos i selectius en el nombre de persones simultàniament destinatàries.

Jo, si bé en por que se m’entengui al peu de la lletra, estava pensant que una mena de decapitació podria ser la solució per acabar amb molts d’excessos, malifetes, lladronicis, abusos i prepotències.

I vet aquí que el diari Balears d’ahir, diumenge, dia 30, en primera plana, diu: «La ministra anuncia que rodaran caps per la vaga il·legal del Prat».

Supòs que serà una rodada de caps virtual, però em tranquil·litza i atenua la gosadia de la meva idea comprovar que la ministra de Foment ens ha sortit robespierrina.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb