Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Punts de Trànsit i dels 'baveralls'

mirollull | 13 Juliol, 2006 18:15

"El desconeixement de la llei no eximeix del seu compliment." Aquesta és una asserció prou coneguda, sobretot en l'àmbit jurídic. Cosa no gens fàcil d'observar amb tanta proliferació de lleis. I per acabar de complicar-ho, per aclarir el sentit de la llei, s'hi afegeix la jurisprudència. Per arrodonir-ho, feta la llei, feta la trampa; i també l'habilitat dels advocats i jutges que saben capgirar la interpretació o l'aplicació de la llei segons conveniències i interessos.

Això, tanmateix i evidentment, no és pot aplicar a la Llei i les normes de Trànsit, que tot conductor ha d'estudiar i aprovar en un examen denominat de teòrica.

Per tant, qui més qui manco sap si comet una infracció conduint. I si t'hi agafen, les sancions són ben clares, i en alguns casos bastant coents. La cosa més improbable és que t'hi agafin; ho veiem cada dia. I potser el quid és aquest: control insuficient. Perquè les sancions i la possibilitat de retirada del permís de conducció, temporal o indefinida, no és cap cosa nova.

Si es considera que les sancions són insuficients, per llei es poden incrementar, sense que sigui necessari jugar a l'entrega i retirada de puntets com a sanció complementària.

Endemés hi ha conductors que mai han dispost de punts, perquè mai han tengut permís de conduir, que fins i tot amb un atropellament de conseqüència mortal ho han arreglat tot amb aigua beneïda. I altres infractors, per ells mateixos, perden el carnet i per sempre; lo greu és que també el lleven a altres; i els punts que no han perdut, perquè no han comès cap infracció, sols serveixen com a petites flors per les víctimes que els acompanyen.

Jo no crec que aquells que es compren els cotxes ràpids que anuncia la societat de consum i aquells que volen que el seu 'mitja-tinta', amb uns quants canvis, paresqui un 'ferrari', es preocupin més pels punts que per les sancions que ja existien; tenen prou prepotència per no preocupar-se per minúcies.

Sols una vigilància i una actuació efectiva sobre el trànsit pot reduir les infraccions i la seva conseqüència important, la sinistralitat.

L'assignació i retirada de punts em recorda la infància, quan els frares del baverall premiaven i sancionaven la nostra conducta i aplicació escolar -a més d'amb les qualificacions trimestrals i de fi de curs, que eren les que de veres comptaven- amb uns vals de colors distints segons els punts que representaven.

Els punts de trànsit, com els dels 'baveralls', també es donen, es lleven i es poden recuperar. Els de trànsit, els mínims, després dels inicials, s'obtenen per bona conducta i els altres, els més, per hores de reciclatge i també un nou examen d'una cosa que ja tens aprovada. (Com si un arquitecte al qual li cau una casa, a part de les responsabilitats que ha d'afrontar, hagués de repetir la carrera.)

Amb els punts dels 'baveralls' obteníem barretes de regalim, que el prefecte ens canviava en proporció a determinades quantitats.

De manera inversa, pagant hores d'escola i taxes, podem obtenir més punts de trànsit. Possiblement, aquesta és la part positiva dels punts de trànsit, l'aportació a la societat de consum i negoci.

No hi mal que per bé no vengui. Dit d'una altra manera: "De la desgràcia de Judes Sant Macià trobà ventura".

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb