Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

A mà alçada

mirollull | 01 Desembre, 2004 11:58

Fa anys, una amiga em va mostrar unes fotocòpies per si li podia aclarir una mica de què anava la cosa.

Les fotocòpies, les hi havia donat un senyor que estava molt ufanós d’usar una tècnica pròpia: el dibuix a mà alçada. Tal com m’ho va dir donava a entendre que l’artista era l’inventor de l’innovador procediment. Quant als dibuixos, l’autor n’estava molt gojós; d’un, principalment, que havia regalat o al rei o al príncep, no ho record bé. El dibuixant també havia dit a la meva amiga que don Pedro Serra posaria els seus dibuixos en un museu.

L’invent de l’artista, li vaig aclarir a l'amiga, és un procediment de dibuix bastant antic, que, això sí, exigeix habilitat i mà segura. Els diccionaris el defineixen com un dibuix geomètric fet sense regle ni compàs. I vull creure que el dibuixant es referia a aquesta mena de dibuix, cosa que les fotocòpies pareixien confirmar. Llevat que es tracti d’una tècnica per mi desconeguda i realment inventada per ell, i que a mi, als quinze, el moment oportú, m’hagués resultat impossible: dibuixar amb la mà alçada i cantant el cara al sol.

Esperava que l’explicació hauria satisfet la curiositat de l’amiga. I no va ser així, també volgué saber la meva opinió sobre els dibuixos i, com que, sigui bona o dolenta, no sé donar més que la meva opinió, li vaig haver de dir que els considerava uns dibuixos de línies acurades i preciosistes, que podien servir molt bé com a mostres de brodats per a la Secció Femenina d’altre temps o els Círculos Medina.

D’aquell dibuixant no en vaig saber res més i, ara, per una entrevistateta a Ultima Hora, fins i tot he recordat que s’anomenava Hidalgo. He volgut saber més sobre ell i he cercat a Qui és qui, La Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears , La pintura contemporánea en Mallorca, Las Baleares y sus pintores i La Gran Enciclopèdia de Mallorca. Només en aquesta darrera, a l’Apèndix 19, he trobat un noticia breu.

A l’entrevista esmentada, diu que, en el Museu Es Baluard, on hi havia les ceràmiques de Picasso, ara han penjat els seus dibuixos. I, si l’entrevista la publica la Ultima Hora, he de pensar que no es tracta d’una fantasia del dibuixant. Per més que la breu nota de l’Apèndix 19, que diu que va néixer l’any 1931, el 54 ingressà de segon violinista a la Simfònica de Mallorca, s’ha dedicat al dibuix, que exercí en un taller de ferro forjat i després ha treballat per diversos països del món i el 1996, féu una exposició individual a Palma, no fa pensar altra cosa.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb