Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Classe política? No. Tropa política.

mirollull | 23 Octubre, 2004 21:39

"Corrupción", intitula Joan Riera, la seva secció "La fiesta en paz" del Diario de Mallorca de dia 17 d'octubre, i diu: "Un conocido divide a los políticos en cuatro categorías, con independencia de su adscripción ideológica: a) competentes e incorruptibles; b) competentes y corruptibles; c) incompententes e incorruptibles y d) incompetentes y corruptibles." L'article, amb les consideracions personals de l'autor, des del meu punt de vista és encertat i aclaridor.

Jo, però, encara furgaria més i establiria grups abans de passar a les quatre categories.

Un grup, segons la "vocació" personal, cosa que existeix i a vegades té una manifestació infantil que perdura en la persona. En aquest, per tant, agruparia les persones amb tendència i aptitud per organitzar i dirigir la "cosa pública", la "res publica" que deien els romans, i d'on sortí "la república". Les persones que, cada generació, esperen poder ser útils a la comunitat, servir-la i, en compensació, poder viure del seu treball i dedicació són poques i, normalment, de curta durada en la seva pretensió. O canvien de grup, o abandonen l'activitat per la rectitud de las pròpies conviccions o els foragiten, amb "delicadesa", o sense miraments, a fi que no facin nosa.

Un segon grup: molt professional i ètic políticament, i que té bastant clar que el concepte de servidor públic no té res a veure amb la funció del polític. Els integrants d'aquest grup estan tan al dia dels valors socials predominants, que sotmeten la seva actuació a l'eficàcia i rendiment econòmics que en poden treure, com més desmesurats millor, que això de ser polític, des que es girà la truita, ja no és per tota la vida -Fragenstein, a part- i el repartiment subsegüent de canongies pot no bastar per a tots.

Llavors, tenim el grup més nombrós, un grup que, com l'anterior, ha tengut i va tenint, un creixement notable gràcies a la proliferació departamental de les desset autonomies i les seves corresponents taifes. Aquest grup, majoritàriament, l'integren individus que, uns més uns manco, no serveixen per molt o no serveixen per res i, sols fent de comparses i sense empipar massa, han aconseguit un "modus vivendi" millor del que tendrien en l'empresa privada, sinó fos que engrossissin la llista de la desocupació.

-----

I ara, una pregunta als qui em llegiu. ¿Dins quin grup es pot incloure un personatge amb les següents característiques? És un polític que, m'han contat, figura en dues nòmines públiques (les privades, no me les han dites); si el cerques en el despatx oficial del poble, et diuen que és a Ciutat, i si a continuació telefones al despatx oficial de Ciutat t'informen que és al poble. Aquest ens, m'han explicat, l'any que ve, per això de jugar a baratar cromos, ha de ser batle d'un municipi de l'Illa.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb