Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Com a coristes de vodevil

mirollull | 15 Abril, 2006 11:02

Baudelaire, i molt manco Wordsworth, no s’haguessin pogut imaginar quan escrivien sobre la difusió de notícies l’aportació que representaria la fotografia (sobretot quan l’armeig va poder prescindir del trípode) i ja no diguem res de la televisió. Susan Sontag, sí: aquesta ha escrit pàgines molt aclaridores sobre la qüestió.

Evidentment, tant la fotografia com la televisió no són de fiar. La seva aparença de reproducció fidel de la realitat sovint no és més que això: aparença. La manipulació de la realitat o l’alteració del significat segons d’on o com es prenguin les imatges és possible, i no parlem de la selecció i juxtaposició en què es presentin per condicionar una interpretació determinada.

De totes maneres també s’aconsegueix, especialment amb les imatges no estàtiques, i per tant, seqüencies reals filmades sense altra intenció que la transmetre-les tal com són, posar en evidència fets estrambòtics que, sense el moviment, resultarien quasi intranscendents.Per pura casualitat he vist l’arribada a port peninsular d’un escamot de legionaris, cabra inclosa, desfilant a pas gràcil de conjunt de vodevil per anar a complir l’escenificació compungida de carregar i alçar la imatge d’un santcrist de mida natural. Tot junt, resultava un espectacle barroer.

I és curiós que els legionaris siguin l’emblema més mascle de l’estament militar i juntament amb els toreros del poble espanyol. Uns amb pit inflat i braons ostensibles i algun també amb barba negra i rostre agressiu, avançant en filera pegant botets de corista; i els altres, vestits de lo més fi amb brodats i passamaneries, interpretant la part femenina de la lluita amb el minotaure.

He de mirar si na Susan Sontag n’ha escrit res de tot això.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb