Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Països catalans: una entelèquia?

mirollull | 02 Octubre, 2014 21:09

Deixant de banda es guirigall de s’estrellada i s’enroc del molt honorable gran pare de la pàtria, pens que podríem plantejar una qüestió que de tant en quant surt a la llum. És aquesta: ¿existeixen els països catalans? ¿o se tracta d’una entelèquia?

Lo que crec que no se pot dubtar és que existeixen països de llengua catalana; al manco, de variacions de la llengua catalana: català, valencià, balear, rossellonès, alguerès...
Igual que existeixen països de llengua anglesa, francesa, portuguesa, italiana o urdú, que no són països anglesos, francesos, portuguesos, etc. etc.


es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Lenguas_por_número_de_hablantes_nativos

Comentaris

estrictament: existien, més bé

Una opinió | 11/12/2014, 00:06

Per pura trivialitat cercant info. he vist aquest bloc, sembla interessant.
Els PPCC no té el seu origen en la llengua, sinó que un valencià cap a la segona meitat del s. XIX estudiant per la seva tesi de dret valencià (me pareix) es va donar compte que el dret públic i privat propi valencià era el mateix que el del principat i balear. Modernament denominat dret foral. Cada zona és regia independentment però amb el mateix dret d'origen, d'aquí el nom de "països" en plural i català per provenir els tres de la mateixa soca. Ex: jurats, estat parlamentari, dret del comerç: Consolat de mar; síndics... de fet l'estat de separació de béns matrimonial que encara regeix ve de la pervivència d'alguns trets del que era...
Ara, de moment, s'ha reduït a un fet lingüístic, però no té res a veure, sinó amb un fet polític i de dret original, anterior.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb