Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Una litografia en el Concurs de Pintura Coll Bardolet

mirollull | 27 Setembre, 2004 21:58

Premsa

Que en els diaris, al peu de la fotografia d'una premsa litogràfica, posin "prensa de grabado" o "prensa de estampación", no és per alabar-lo, però, si per coses més importants s'empra sovint un lèxic bastant pobre, no pretendrem que els redactors, i tampoc els correctors -si encara existeixen- coneguin que són una premsa plana, un tòrcul i una premsa de carro o litogràfica.

Altra cosa és que artistes i gent que es fica en l'entorn de l'art, no sàpiguen què és una litografia i, manco, en què és diferencia l'artística de la industrial. Ho dic, perquè tornant al concurs de pintura instituït a Valldemossa, la dotació del primer premi consisteix en 6.000 euros, una biografia i una litografia del titular del premi.

El senyor Coll Bardolet, persona amatent, afable i entranyable, dedicat a la pintura, la música i altres activitats, segons una nota biogràfica, entre els seus estudis artístics té el de gravat, una disciplina, la del gravat, que no conec que ell hagi cultivat i, de la qual, fins i tot potser ha oblidat els requisits.

Jo, d'aquest artista, en el gènere de l'estampa, sols he vist la reproducció fotomecànica, no sé si per impremta normal o per mitjans litogràfics industrials, d'un quadro de flors; això sí, numerada i firmada com es fa en l'obra gràfica artística, també denominada obra gràfica original.

Ja sé que no només és el senyor Coll Bardolet qui numera i firma reproduccions industrials. Aquesta pràctica, tanmateix, no deixa de ser una tergiversació d'allò que s'accepta com a obra d'art i, a més a més, és una frivolitat professional.

I ara, ja que hi som, em permet de fer un suggeriment: afegir altres dues biografies a la dotació del concurs, la de Sor Tomaseta, santa filla valldemossina, i la de la de la filla adoptiva de Mallorca, George Sand, també senyora Dudevant i, de fadrina, Aurore Dupin. D'aquesta manera, es podria donar un record del concurs a tots els participants no premiats.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb