Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Sorpreses i llàgrimes

mirollull | 13 Setembre, 2012 23:24

He tengut dues sorpreses juntes. La primera: que qui jo creia una benaventurada animeta és un autèntic Medici. La segona: que la meva ignorància artística ha anat a més. ¿Com podia no sebre que a Mallorca tenim un artista, mescla de Miquel Àngel i Leonard, predilecte episcopal? No tenia ni idea, ja no de les nombroses obres i dissenys, sinó, lo que més m’avergonyeix, de l’immarcescible arbre de creus plantat a Randa.

Les creus del Gòlgota i la de Sant Pere

Jaume Falconer, l’artista falder episcopal, ha enllestit una composició monumental en vidre bufat i ferro de la qual, així ho ha publicat el diari El Mundo, «Los técnicos analizan el sentido litúrgico de la obra, aspecto sobre el que no planean dudas ya que la intervención de Falconer comme¬mora el Año de la Fe.» Aquesta commemoració de la Fe se fonamenta en vuitanta llàgrimes de vidre, tan grosses que cada una l’han haguda de bufar dos homes.

Segurament, la magnífica i impressionant plorada s’instal•larà a la capella de l’altra costat de l’altar major, per fer parella amb la ceràmica fallera.

I deixant ara de banda el meu no estar al dia en l’art important actual a la nostra illa, he d’admetre que la sorpresa bisbal encara me té trasbalsat. El bisbe Murgui, cosa que pareixia impossible, ha ultrapassat la marca que va posar el bisbe Úbeda. Aquest va deixar una obra, per cert d’un descregut, aparatosa i caríssima. Murgui ha fet arribar l’art de la Fe a diferents contrades i llocs y finalment corona la seva dedicació amb un rosari generós de llàgrimes impol•lutes. I segurament, encara que això no s’ha de tenir en compte quan es tracta d’honrar i enaltir Déu, a un cost no escandalós. Seria bo, a pesar que el vicari general Lluc Riera ja no sigui aquí, que quan s’hagi de beneir les llàgrimes de la Fe, el bisbe Murgui hi fos present.


Ja tenia escrits els paràgrafs precedents i El Mundo ha donat més detalls del projecte. Diu que les llàgrimes amiden 80 x 20 centímetres i que són de vidre blau. I que la instal•lació no serà permanent sinó tan sols un màgic retaule provisional pels actes litúrgics de la Fe.

També diu el diari que el vicepresident del capítol ha dit que la Seu assumirà totalment el cost de l’escultura (sic).

Tot lo que he llegit me fa pensar que si aquesta baluerna es per donar xarol als actes de l’Any de la Fe, poca Esperança se té amb la Fe o la Fe no compte amb la Caritat. Per ventura, en això darrer que he dit m’equivoc: potser, després de complir el seu objectiu, les llàgrimes de vidre blau i el ferro a bocins se venguin a benefici de Càritas.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb