Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

El Déu Únic. D’Akhenaton, de Moisès, de Pau de Tarsus...?

mirollull | 08 Novembre, 2013 18:02

Ofrena d’Akhenaton a Aton
Ofrena d’ Akhenaton a Aton

Fins allà on arriben els coneixements que, a hora d’ara, tenim de cultures i civilitzacions que han poblat la Terra, no és cap absurd pensar que la creença en (o la invenció de) un Déu Únic no es obra de Moisès. A Moisès, sí, se li atribueix la imposició del monoteisme a una població nòmada que devers 1.250 anys abans de l’era actual –segons se conta a l’Èxode– vivia i recorria, cercant on assentar-se, un redol asiàtic del món habitat del qual se tenia notícia per aquelles terres.

Aquest Déu Únic se va manifestar, per primera vegada físicament, a Moisès tot flamejant en un batzer ardent que no se consumia. Així està escrit: «M’acostaré a contemplar aquest espectacle extraordinari». «Quan el Senyor va veure que Moisès s’acostava per mirar, el cridà des de la bardissa: –Moisès, Moisès! Ell respongué: –Som aquí. Déu li digué: –No t’acostis. Treu-te les sandàlies, que el lloc que trepitges és sagrat. I va afegir: –Jo som el Déu del teu pare, el Déu d’Abraham, el Déu d’Isaac i el Déu de Jacob. Moisès es va tapar la cara perquè tenia por de mirar Déu.»

I Moisès explicà al seu poble –potser bastaria dir tribu– que el Déu que nomia «Jo som» els manava sortir d’Egipte i que perquè no dubtassin del seu poder fes davant els hebreus la màgia que li havia ensenyat: Tirar en terra el bastó, que es convertiria en una serp, que l’agafás per la coa i tornaria esser un bastó; posar-se una mà en el pit i treure-la plena de lepra, blanca con la neu, que tornàs posar-se la mà al pit i la trauria intacte com abans; i, si amb això encara no el creien, que anàs a cercar aigua del Nil i l’escampàs per terra i es faria sang. També, «Jo som», va anunciar que faria prodigis per convèncer el faraó per deixar-los partir.

Els efectes màgics servien per enlluernar els hebreus; no els egipcis, que d’això en sabien prou. Quan Moisès va començar a tractar amb el faraó la lliberació dels hebreus va haver de competir amb el mags egipcis. Passada aquesta prova ja va esser «Jo som» qui va haver d’acudir als prodigis, i, segons figura a la Bíblia, no va mirar prim. I crida un poc l’atenció, que un succés de certa importància con és l’èxode del grup hebreu, amb els mal de caps que donà al faraó i els estralls que va fer al seus territori i població, no el mencionin les fonts egípcies.

Akhenaton i Nefertiti
Akhenaton y Nefertiti
Museu del Louvre

He començat diguent que el monoteisme s’atribueix a Moisès. Supòs que per interès d’un dels sistemes religiosos que tenen una notable influència en una part, no majoritari, de la població terràqüia. No obstant, abans que Moisès, la figura d’un Déu únic, la va erigir el faraó Akhenaton. I la va recolzar la seva principal esposa, Nefertiti. El Déu únic era Aton, un déu resplendent i encegador. (S’ha dit que Nefertiti va tenir glaucoma per voler mirar-lo sovint.) Aton, personificat en el Sol, és un déu present i important en totes les religions. El déu Aton, flama incombustible, és el mateix que Moisès no gosava mirar?

De totes maneres, el déu de Moisès ha estat més perdurable que el d’Akhenaton. Akhenaton fou considerat heretge. Els egipcis no acceptaran un sol déu: volien, com era costum inveterada en les religions mesopotàmiques, que els atributs divins estassin repartits, i tornaren al politeisme, que, llavors, a Grècia i a Roma, seria insubstituïble.

El Déu de Moisès, sí va mantenir-se ferm. No debades era suficientment fort i gelós per aniquilar aquells que no creien en Ell. Moisès i Josué, principalment, compliren fidelment aquest desig diví d’extermini.

Amb el temps, tanmateix, la humanitat no se conhortava amb un Déu únic. Ho pogué constatar el propi Moisès, cosa que li costà bons disgusts. Més tard, d’acord amb la tendència ancestral, la religió cristiana ho resolgué, això del politeisme, amb la difusió de temples i altars a ‘déus’ complementaris i assignant devotes advocacions a una mateixa divinitat.

Per altra banda, fins i tot la poesia no molt llunyana ha deixat constància de la divinitat de l’astre rei.

«Reyes que venís por ellas,
no busquéis estrellas ya,
porque donde el sol está
no tienen luz las estrellas.

Reyes que venís de Oriente
al Oriente del sol solo,
que más hermoso que Apolo,
sale del alba excelente.

Mirando sus luces bellas,
no sigáis la vuestra ya,
porque donde el sol está
no tienen luz las estrellas

No busquéis la estrella ahora,
que su luz ha oscurecido
este sol recién nacido
en esta Virgen Aurora.»

Son quatre de les estrofes que escrigué Lope de Vega.

La Mare de Déu
Mare de Déu i Lluna

I també, ¿no s’ha establit una relació piadosa, literària i iconogràfica entre la Lluna i la Mare de Déu? Vat aquí una invocació, precisa i adequada, a la Reina del Cel: «...més poderosa que tots el monarques, tens les regnes de tots els reis. Torxa brillant del Cel i la Terra, resplendor de totes les comarques, accepta ma genuflexió, escolta mon prec, mira’m sempre amb bondat...». La trobam en les oracions i càntics d’alabança i celebració sumeris de només fa més de quatre mil anys, dedicada a Irnini, «Senyora de Senyores, Deessa de Deesses!». De veres, que no desdiria gens en un florilegi marià.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb