Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Autòpsia amb barratina

mirollull | 23 Octubre, 2008 17:26

Amb el permís del Sr. Rembrandt i en honor del Govern Balear.

“Ley de Memoria Histórica” me feia olor de socarrim

mirollull | 15 Octubre, 2008 23:28

Una disposició que es digués “Ley de Memoria Histórica” me feia olor de socarrim, especialment per l’ús que se’n fa i els casos en els quals se la menciona.

M’imagin que la denominació vol ser un abreujament metafòric o arguciós del llarg títol de la llei.

Això de “memòria històrica” resulta sospitós per la redundància. La Història, per definició, és una memòria del passat. Potser s’encertaria dient “llei de memòria selectiva històrica” o “llei de transvaloració de la història”, al manco quant a la utilitat que se li dóna.

El títol exacte és: “LEY 52/2007, de 26 de diciembre, por la que se reconocen y amplían derechos y se establecen medidas en favor de quienes padecieron persecución o violencia durante la guerra civil y la dictadura”.

Santuario de la Vega=
”La guerra en España. Toledo.
Forma en que dejaron los rojos
el Santuario de la Vega”

La llei, en l’exposició de motius, diu: «El espíritu de la Transición da sentido al modelo constitucional de convivencia más fecundo que hayamos disfrutado nunca y explica las diversas medidas y derechos que se han ido reconociendo, desde el origen mismo de todo el período democrático, en favor de las personas que, durante los decenios anteriores a la Constitución, sufrieron las consecuencias de la guerra civil y del régimen dictatorial que la sucedió».

És vera que, a pesar que la llei es refereix a les persones que sofriren les conseqüències de la guerra civil i del règim dictatorial (i repeteix varies vegades ‘guerra civil’) també és bastant sinuosa i carrega les tintes contra el franquisme. I sembla que han pres el rave per les fulles, i els ha produït diarrea mental, els antifranquistes hereus de la dictadura que s’omplen la boca amb tanta ‘memòria històrica’.

La llei va dirigida «a los que vieren y entendieren», diu Juan Carlos I. Veure és possible, no de bades hi ha botigues d’ulleres per tot arreu; per lo demés, cadascú entén lo que vol. I, per delicadesa i no ferir sentiments, actua recatadament de matinada.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb