Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Fernández de la Vega, la primera

mirollull | 28 Abril, 2007 22:56

Refr. -"S'ase diu orellut an es porc, per falta d'orelles"; "S'ase digué an es porc orellut, i ell en tenia set canes": es diu referint-se a aquells que recriminen els altres per defectes que ells també tenen (Mall., Men.).
Alcover-Moll. Diccionari català-valencià-balear

Ase, porc, altres

Ni més ni pus!

Els llimbs: ara, jardí d’infants en el cel

mirollull | 22 Abril, 2007 00:13

A l’article Els llimbs i el riu Jordà, davant la intenció de l’ex prefecte de la conservació de la fe d’anihilar els llimbs, vaig escriure: “¿Què passarà amb les animetes dels infants no batejats? ¿Tornaran a vagar per l’infinit? S’ha dit que la misericòrdia divina els admetrà en una zona asèptica del cel. ¿És possible? En parlarem.”

La meva sèrie d’articles sobre les darreries de l’home va quedar aturada en El Cel (II), la porta, de novembre de 2006, però no és closa. No obstant, he de tornar als llimbs. Vaig acabar l’article amb un “En parlarem”, i ara n’és arribat el moment.

Deixau venir a mi els nins
”Deixau venir a mi els nins”
1883. Xilografia.

Una notícia d’EFE, datada a la Ciutat del Vaticà, diu que l’Església Catòlica ha eliminat els llimbs.

La Comissió Teològica Internacional, que depèn de la Congregació de la Doctrina de la Fe (ex Sant Ofici), que va començar a estudiar la qüestió el 2004, quan l’actual pontífex n’era el prefecte, ha publicat un document intitulat “L’esperança de salvació per als nins que moren sense ser batiats.

Segons l’informador, el document destaca que ni en la Sagrada Escriptura ni en la tradició hi ha una “resposta explícita”; d’altra banda, “estima que existeixen sèries raons teològiques per creure que els nins no batiats que moren se salvaran i gaudiran de la visió de Déu”; i considera que Déu és misericordiós i “vol que tots els essers humans se salvin”.

“La gràcia –afegeix- té prioritat sobre el pecat i l’exclusió de nins innocents del cel no pareix reflectir l’amor especial de Crist pels més petits.”

La Comissió diu que “els llimbs representaven un problema pastoral urgent, ja que cada pic són més els nins nascuts de pares no catòlics i que no són batiats”.

Per entendre què diu i què vol dir la Comissió Teològica Internacional amb aquest document, haurem d’esperar a conèixer el text. Per les referències que se’ns donen a la notícia, no pareix altra cosa que un entreteniment de teòlegs, i, per cert, bastant malgarbat.

¿O es que pretenen pal·liar el descens d’entrades al Cel, obrint la mà, amb un jardí d’infants per a tota casta de nins no batiats, no sols de famílies catòliques sinó també d’atees, agnòstiques, de qualsevol creença i, fins i tot, seguidores de bruixots?

No crec que estigui gens bé fer-se amb els nins, separant-los dels seus pares i parents, de les famílies mahometanes, budistes, sintoistes, mormones... però, sants pares té l’Església... que si no ambullen troca, ja hem direu per a què serveixen.

Els pobres nins sense batiar, s’estan passant la Història de mudances. En el segle I, amb la redempció, s’assentaran en els llimbs; en el V, Sant Agustí els va passar a l’infern, on estigueren vuit segles; en el XIII, els llimbs se consolidaren i els tornaren a traslladar; i ara, després d’altres vuit segles, els obrin un jardí d’infants en el cel. Esperem que la Congregació de la Doctrina de la Fe hagi resolt definitivament aquest problema pastoral urgent.

L'ONU, un 30 per cent - En Joan, un terç

mirollull | 09 Abril, 2007 23:44

En els principis del descristianisme, l'ONU ve redactant un informe molt coincident amb la Revelació que un tal Joan va fer a principis del cristianisme, que les traces, tants de segles després, de ser-ne la confirmació.

A. Durero=
A. Durero. Els set àngels (detall). Xilografia de la sèrie Apocalipsi.

Vet aquí els dos texts, comparats:

"L'informe presentat a Bruxel·les afirma que l'escalfament ja té impactes "visibles a la major part dels sistemes biològics i físics del planeta". Confirma que a "tots" els continents hi ha signes evidents d'aquests impactes en els animal i les plantes. Aquests efectes negatius provocaran que el 30% de les espècies entrin pròximament en perill d'extinció...
Tan difícil situació vendrà paral·lela a una gran crisi dels recursos hídrics. Un dels principals motors de la vida a la Terra com es l'aigua dolça, serà sotmès a grans transformacions que dificultaran la seva disponibilitat.
...les glaceres de l'Himalaya, que alimenten els sis rius principals d'Àsia... duran greus conseqüències. Cents de milions de persones es trobaran en similars problemes per regar les seves collites.
En el cas dels Alpes, 50 milions d'europeus patiran aqueixes penúries. La conca mediterrània serà, novament, una de les més afectades per la menor quantitat d'aigua dolça disponible per als cultius, això unit a un menor i més irregular règim de pluges.
L'estudi adverteix que entre 75 i 250 milions de persones a Àfrica podrien enfrontar-se a l'escassetat d'aigua el 2020. Igualment estima que la producció de les collites podria caure fins un 30% en el sud y centre d'Àsia."
(Informe de l'ONU) (El Mundo/El Día de Baleares, 8/4/2007)

"Aleshores els set àngels que tenien les set trompetes vas preparar-se per a tocar.
Va tocar el primer, i foren abocats a la terra una pedregada i un foc mesclats amb sang. La tercera part de la terra, la tercera part dels arbres i tot l'herbei van quedar abrasats.
Va tocar el segon àngel i fou abocada al mar una espècie de gran muntanya, roent de foc. Una tercera part del mar es va tornar sang; la tercera part dels animals que hi viuen van morir i la tercera part de les naus va ser destruïda.
Va tocar el tercer àngel, i un astre gegantí, encès com una torxa, caigué del cel damunt la tercera part dels rius i de les fonts d'aigua. El nom de l'astre és Absenta, i la tercera part de les aigües es va convertir en una absenta tan amarga que molta gent en va morir.
Va tocar el quart àngel, i fou destruïda la tercera part del sol, de la lluna i de les estrelles. Tant el dia com la nit s'enfosquiren una tercera part i perderen així un terç de la seva llum."
Apocalipsi. 8,6-12. (La Bíblia. Edició balear del CETEM. Barcelona, 1994)

El text del tal Joan (que no es sap ben bé qui era) fou escrit en un estil de molta riquesa simbòlica. Tots dos, tanmateix, són aclaparadors.

El de l'ONU, pareix que encara no s'ha acabat. El de Joan, sí, és complet, i cap al final diu:
"Després vaig veure un cel nou i una terra nova. El cel i la terra d'abans havien desaparegut, i de mar ja no n'hi havia". (Ap. 21,1)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb