Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

L’estaferm del cardenal

mirollull | 14 Agost, 2005 22:18

Em vaig imaginar, en assabentar-me, que això del cardenal Despuig seria un doi. Un article, però, d’en Toni Alemany en El Mundo/El Día de Baleares lloant l’escultura i la col·locació, em va fer dubtar de la meva suposició; no del tot, tanmateix, ja que en l’article també es referia, amb una valoració que no compartesc, al Ramón Llull portuari de Horacio de Eguía.

Encara no havia vist l’estàtua i vet aquí que un altre article, aquest d’en José Carlos Llop en el Diario de Mallorca (7 agost 2005), em tornava, i la recolzava, a la meva suposició. Llop escrivia: «Una de las transformaciones de la Palma reciente ha venido de la mano de una difusa y confusa fiebre escultórica. [...] Y no me refiero a Miró o Calder, precisamente, que ojalá todas estuvieran a su altura. O a la de Benlliure, de Maura, en su época, que también.»

Ara ja he vist l’estaferm del Cardenal Despuig, i, per mi, té tota la raó en Llop. I no sols perquè l’artefacte pugui respondre a una concepció estètica d’una altra època, sinó per ser un bigalot, inclosa la peanya, que no treu cap enlloc.

Ja sé que no es pot pretendre que a cada taller hi hagi un artista, però tampoc és necessari escampar, sense cap sentit, pedres, plàstics, ferros o bronzes.

La plaça de Santa Magdalena tenia la gràcia d’una façana senzilla, esvelta i severa, sobre una voravia discreta, fent una raconada acollidora amb la paret del convent. Ara, ja no: quina pena!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb