Anotacions més o manco impertinents

Indicació prèvia: Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Pans i peixos a la Seu

mirollull | 19 Agost, 2004 19:22

No és la primera vegada que es desvesteix un sant per vestir-ne un altre. Ni que es modifiquen, es completen o "s'actualitzen" instal·lacions o parts substancials o accessòries del culte religiós en temples i capelles; i, de fet, no sempre amb encert i bon gust. Normalment, els retocs i els afegitons successius no han fet més que subvertir el sentit estructural i estètic de les construccions originals. No és difícil constatar que els temples on més se té la sensació de serenitat i pau són aquells que millor conserven el seu estat primigeni. ¿S'està produint ara una d'aquestes "intervencions" innecessàries, i segurament també inoportunes i impertinents?
Com es pot suposar, em refereix a la remodelació total de la capella de Sant Pere de la Seu de Palma. No discuteix en aquest moment la pretesa qualitat artística de l'obra: unes simples fotos -d'altra banda no molt afavoridores- no basten per fer-ho. Simplement em pareix que el lloc escollit no és l'adequat per fer aquest muntatge; només això ja em sembla un acte transgressiu.
Hi ha hagut altres rellevants artistes moderns que han fet bones aportacions a l'art religiós, però ho han fet a llocs de nova planta, en el quals arquitectura i obra queden conjuntades.
Altres consideracions mereix el dispendi que suposa la "dita genial intervenció". Els promotors supòs que al·legaran que Déu mereix que se li reti aquest homenatge. Se sol usar la inscripció A.M.D.G. (Ad majorem Dei gloriam), que pens consideren ara convenient. Jo més aviat crec que, en aquest cas, s'hauria d'aplicar A.M.B.G. (Ad majorem Barcelonis gloriam) o, si voleu, A.M.B.R. (Ad majorem Barcelonis remunerationem).
I per ventura, per acabar aquesta nota, valgui la pena recordar que en l'Evangeli es conte que quan es retreu que, podent dedicar-lo als pobres, es tudi el valor d'un preciós perfum amb què una dona ungeix Jesús, aquest diu: "Deixa-la! Ella ha guardat aquest perfum per al temps de la meva sepultura. De pobres, en teniu sempre amb vosaltres, però a mi, no sempre em tindreu." (J.12-7,8)

38 500 cabres

mirollull | 06 Agost, 2004 22:19

38 500 cabres. ¡Quina precisió matemàtica!; sense tenir-ho gens fàcil, els comptadors han fet una bona feina. Però,d'altra banda, es ben trist que ara 38 500 cabres hagin de pagar la imprevisió dels organismes que han de velar per la conservació de la vegetació muntanyenca. Tantes cabres "sobrants" no han vengut de cop; que jo sàpiga no existeix un turisme d'aquesta mena. Qualque factor extrany, tanmateix, ha d'haver desbaratat l'equilibri que per naturalesa autoregula els ecosistemes. Potser no hi ha altra alternativa, i s'han d'eliminar les cabres, amb tots els perjudicis i contaminació ambiental que originin. Però convé que seveixi de lliçó una solució tan dràstica. Això de les cabres, ens pot distreure una estona, però no és l'únic problema. Si seguim pel camí de voler mantenir territoris d'ecosistemes equilibrats [Ecosistema: m ecol Unitat funcional constituïda per un biòtop i els organismes que hi habiten.] s'haurà de pensar en ampliar la llista d'elements, tant o més que les cabres, a eliminar o limitar.

Indicació prèvia

mirollull | 04 Agost, 2004 22:10

Impertinent. - Que diu o fa coses fora de propòsit, molestes, irreverents, etc.

Eurorregió

mirollull | 04 Agost, 2004 22:06

Euroregió. Aquesta paraula, vista ara escrita, no em pareix ni eufònica ni tan sols harmònica en la seva grafia. En canvi, en el lèxic vigent, pot ser una troballa important per sobreposar una nova demarcació territorial, encara que el trastoqui –o simplement l’embulli– del sector de la cartografia corresponent al cercle d’estrelletes en fons blau. De tot d’una, això d’una possible nova regió m’ha duit al cap les robes de llengües i els teixits venecians, les persianes verdes, les lògies senyorívoles, les coques de verdura amb sardinetes, els colors i altres detalls de l’arquitectura, i fins i tot en el vidre bufat, detalls tots que tant uneixen varis llocs mediterranis. Però ¿per natural que pareixi té res que veure tot això amb lo que se m’ocorre? No pot ser tan senzill. Segurament es tracta d’enllestir un organisme més on assentar un nou estament de preclares euroregionals canongies. ¿I quina seria l’euroregió? Això té manco importància. Crec que va ser un tal Parkinson que va definir que la burocràcia engendra burocràcia. I l’acompliment d’aquesta llei, per sort de molts, segueix inexorable. I també té l’avantatge que molts de desenfeinats no engreixen l’estadística de la desocupació.

Benvingut al teu blocAnotacions més o manco impertinents

mirollull | 03 Agost, 2004 22:02

Ja tens el teu propi bloc. Per començar a escriure-hi pots accedir a l'administració amb el teu nom d'usuari i la teva clau. Aquest missatge surt per defecte i el podràs esborrar o subtituir pel teu propi missatge de benvinguda. Atenció: si obres un nou diari i no fas cap mena d'aportació l'esborrarem sense previ avís.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb